maandag 18 juli 2016

Knäckebröd Köers (part II)

Bracht het eerste deel van de Knäckebröd Köers u op het puntje van uw stoel? Dan is hier het vervolgstuk over de spannende avonturen die onze vrolijke wielervrienden beleefden in het Zweedse Tidaholm.

Etappe 4

Na een rustige nacht werden de mannen ruw gewekt door ‘de Jord’ die dacht dat de hele ‘crew’ zich verslapen had. Hij meende dat het al half 9 was en het vond het nodig om dit eerst maar te delen met zijn ploegmaats alvorens zijn telefoon te checken om te zien dat we in werkelijkheid twee uur eerder leefden. Gelukkig waren de mannen inmiddels wel gewend aan een verstoord slaapritme. Het geluk wilde ook dat vandaag een criterium op het programma stond, waarvan het parcours direct langs het gehuurde huisje voerde. Er werd dus behoorlijk relaxt naar de koers toegeleefd. De verwachtingen voor het koersverloop waren eensgezind: snoeihard. Een vliegrondje over totaal 52 kilometer met alleen maar Scandinavische krachtpatsers zou vast wel uitlopen op een slijtageslag. Sommige renners sleten wel erg snel en binnen twee ronden waren er al twee valpartijen te melden, waarvan eentje ernstig genoeg om de koers te neutraliseren. Hierna verliep de wedstrijd gelukkig iets meer gecontroleerd. Dit was vooral toe te schrijven aan de tempobeulen van Tre Berg-Bianchi. De rest van het peloton mocht lekker bij ze in het wiel gaan zitten terwijl zij een hoog tempo verzorgden. Deze tactiek hield het midden tussen een ploegentijdrittraining en een lead-out van 50 kilometer. Bijna vanzelfsprekend kwam dus niemand weg en bezetten ze alledrie de podiumplaatsen. De mannen van de Westland Wil Vakantie-ploeg eindigden wel korter dan de vorige dagen, maar zijn nog enkele plaatsen verwijderd van de Zweedse Rondemiss-kussen.

Etappe 5

Met de extra opgedane moraal in het criterium zou vandaag dan eindelijk alle inzet van de mannen moeten worden beloond met een klinkende zege. Het parcours lag er prachtig bij want het stuk onverharde weg wat voorheen in de route was opgenomen is inmiddels, godzijdank, geasfalteerd. Met het vallen van de rode vlag als teken van het einde van de neutralisatie, viel helaas ook de regen met bakken uit de lucht. Des gevolg was van het prachtige parcours niet veel meer te zien, werd opschuiven onmogelijk en misten de mannen wederom de slag. De 4 kilometer lange klim die in de route was opgenomen transformeerde het peloton in een gatenkaas. Dit effect werd in een gatenkaas-afdaling nog verder versterkt. Na de schermutselingen in de eerste omloop volgden een tweetal saaie rondes die nog saaier werden gemaakt door de droevige weersomstandigheden. Helaas was Mike betrokken bij een valpartij. Zelf ontweek hij de crash, maar was hij vervolgens kansloos toen er 85 kilo aan Viking van achter op hem inreed. Gelukkig was de schade nog enigszins beperkt. In de laatste omloop zaten de mannen op de klim van de dag te ver van achter en konden zij in de gatenkaas die het peloton was geworden niet meer van voren komen om nog mee te doen om de prijzen. Jordi was de enige die aan de kop van de gatenkaas kon blijven en sprintte nog naar een 19e plek.

Etappe 6

De nachtrust was nog nooit zo goed geweest als nu. Of er een verband bestaat tussen de afwezigheid van een van de renners is niet precies duidelijk, maar lijkt met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te kunnen worden bevestigd. De 14 kilometer tijdrit die voor deze dag op het programma stond bood een allerlaatste kans op succes. Omdat de renners het er al snel over eens waren dat deze kans, gezien de concurrentie in deze etappekoers met al hun tijdritfietsen, dichte wielen en aero helmen, toch wel héél erg klein was, werd de knop omgezet en veranderde de wedstrijd in een verkapt WWV tijdrit-clubkampioenschap (WWVTTCK). Wie zou er met de eer gaan strijken? Dé man in vorm, op meerdere vlakken, was ‘de Jord’. Wouter en Luuk ontliepen elkaar niet veel bij de proloog, maar officieel is Wouter geen WWV’er en rijdt dus buiten mededing mee voor het WWVTTCK. Jos is waarschijnlijk beter in het analyseren van een tijdrit dan het rijden ervan, al zou zijn dieet van knäckebröd hem een mogelijk voordeel op kunnen leveren. Mike zou vandaag niet starten in verband met de valpartij van de dag ervoor. De ‘Dark Horse’ in dit startveld is Timo, die elke dag progressie getoond heeft en hopelijk ook van zijn fouten heeft geleerd. Nadat de mannen gereden hadden en één voor één het thuishonk binnendruppelden, durfde nog niemand de overwinning te claimen. Vrijwel iedereen had naar zijn idee ondermaats gepresteerd. Een week lang koersen zorgt blijkbaar toch voor een afname van het fysieke en mentale vermogen om goed af te kunnen zien. De enige die vertrouwen had was ‘de Jord’, maar die voelde zijn benen de hele week al niet. Toch was er enige verbazing toen de uitslag kwam. Winnaar van het officieus WWVTTCK werd Luuk, op de voet gevolgd door Timo en, buiten mededinging, Wouter. Jos pakte de vierde plek, net voor de neus van Jordi. De verschillen ten opzichte van de rest van het deelnemersveld, waarvan de meesten waren uitgerust met volledig TT-materiaal, zullen we het maar niet over hebben.

Tot slot

Na een week lang koers was het Luuk met de kortste klassering in het algemeen klassement op een 42e plaats. Gezien de sterkte van het deelnemersveld en zijn comeback na zijn elleboogbreuk voorwaar geen slechte prestatie. De mannen konden zich verder nog troosten met het feit dat Timo inmiddels wel was opgeklommen naar een 68e plaats in het algemeen klassement, waarschijnlijk de beste individuele verbetering van alle deelnemers. Of dit met het knäckebröd-dieet te maken heeft blijft gissen. Hoofddoelen van de renners waren om ervaring, vertrouwen en koershardheid op te doen en achter elk van deze doelen kan nu wel een vinkje geplaatst worden. Op naar de volgende!


Deze trip werd mede mogelijk gemaakt door: 
Waarvoor zeer veel dank!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten